24ores

Υπόθεση Μπελογιάννη: “Σαν τους πρώτους χριστιανούς”

Στο πλαίσιο της επετείου από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη στις 30 Μαρτίου 1952, το tvxs.gr παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ από το “Ρεπορτάζ χωρίς συνορα” του Στέλιου Κούλογλου γύρω από την υπόθεση Μπελογιάννη.

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της σειράς “Κομμουνισμός η μεγάλη ουτοπία” με τίτλο “Σαν τους πρώτους Χριστιανούς

Το video είναι ελεύθερο για όλους τους αναγνώστες σε υψηλή ανάλυση.

Αναλυτικά:

Ο πατέρας, γραμματέας του εργατικού ΕΑΜ, συλλαμβάνεται και εκτελείται από τους Γερμανούς. Η μητέρα καταδικάζεται σε ισόβια από τους Βούλγαρους και εξορίζεται στην ΙΚΑΡΙΑ. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου τα δύο παιδιά της οικογένειας ΛΑΖΑΡΙΔΗ δουλεύουν στους ασύρματους με τους οποίους το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Αθήνα επικοινωνεί με την εξόριστη ηγεσία στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το 1951 η Ασφάλεια ανακαλύπτει τους ασύρματους και τα δύο παιδιά καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπεία. Κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του εμφυλίου, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ στέλνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι αρχές προτείνουν στους μελλοθάνατους να σώσουν την ζωή τους υπογράφοντας μια δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού. Οι περισσότεροι αρνούνται και εκτελούνται. Ο Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, ένα ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ που η ηγεσία του κόμματος υποπτεύεται ως χαφιέ, στέλνει ένα γράμμα από την παρανομία και προσφέρεται να παραδοθεί στις αρχές για να δικαστεί αρκεί να μην εκτελεστεί ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Με εντολή του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ο ραδιοσταθμός του κόμματος χαρακτηρίζει το γράμμα πλαστό.

Η ΈΛΛΗ ΠΑΠΑ εξηγεί την τακτική του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Ο Τ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, που θα αποφύγει την εκτέλεση την τελευταία στιγμή, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο κελί. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ακόμη οι: Λ. ΚΥΡΚΟΣ και ΓΡ. ΦΑΡΑΚΟΣ. Παρουσιάζονται επίσης ανέκδοτα κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την δίκη Μπελογιάννη που βρέθηκαν στα αμερικάνικα αρχεία.